NDW en PSMS bundelen krachten

Data uitwisseling maakt het mogelijk om graaf- en wegwerkzaamheden vroegtijdig af te stemmen.

Nationale Databank Wegverkeergegevens (NDW) en Public Space Management Services (PSMS) hebben de handen in één geslagen en brengen de twee werelden van wegwerkzaamheden en graafwerkzaamheden bij elkaar. Door deze gegevens in zowel de NDW als PSMS applicaties te tonen, is het voor overheden, netbeheerders en aannemers mogelijk om vroegtijdig werkzaamheden op elkaar af te stemmen, zodat er zo min mogelijk overlast ontstaat voor weggebruikers.

Vanaf 12 februari worden opbrekingen voor werkzaamheden aan kabels en leidingen zichtbaar gemaakt in de applicatie Melvin. Ook worden de data over wegwerkzaamheden uit Melvin geïntegreerd in het primaire aanvraag- en beoordeelproces van graafwerkzaamheden in de applicaties MOOR en WoW.

De data over graafwerkzaamheden zijn afkomstig van Public Space Management Services (PSMS) en geven een beeld van opbrekingen voor praktisch heel Nederland. PSMS ondersteunt alle processen die te maken hebben met het plannen, vergunnen, uitvoeren en administratief afhandelen van werkzaamheden aan de ondergrondse infrastructuur. Het platform bevat landelijke data met betrekking tot opbrekingen in de openbare ruimte. Dit betreft niet alleen opbrekingen in gemeentelijke gebieden, maar ook die van overige wegbeheerders, zoals waterschappen en provincies.

De data over wegwerkzaamheden zijn afkomstig van NDW. De data worden getoond via de applicatie Melvin, die door wegbeheerders in Nederland wordt gebruikt voor het melden en afstemmen van wegwerkzaamheden.

Gebruikers van beide oplossingen worden met deze data-uitwisseling proactief geïnformeerd over potentiële conflicten of kansen, door over en weer tijdens de plannings- en afstemfase de meest actuele gegevens via een API koppeling te tonen. NDW en PSMS bieden zo de betrokken partijen de mogelijkheid om vroegtijdig hun werkzaamheden op elkaar af te stemmen, zodat er uiteindelijk zo min mogelijk overlast ontstaat voor de weggebruikers.

Categorieën