Proactieve regie staat hoog op agenda Nederlandse gemeenten

Steeds vaker nemen gemeenten het initiatief tot proactieve regie op de openbare ruimte. Wegbeheerders willen tijdig op de hoogte te zijn van wat er de komende jaren te verwachten is aan werkzaamheden binnen de gemeentegrenzen. De aandacht voor meerjarige afstemming met nutsbedrijven en netbeheerders stijgt. Weten welke projecten er in de toekomst gepland zijn, krijgen prioriteit. Kortom proactieve regie is actueel en staat hoog op de agenda.

Wassenaar-Voorschoten en Haarlemmermeer zijn koploper

Dit zien wij terug in de toenemende vraag naar onze Projecten module. Onlangs hebben de gemeenten Voorschoten en Wassenaar (Werkorganisatie Duivenvoorde) en Haarlemmermeer besloten om gebruik te gaan maken van deze module voor het verwezenlijken van proactieve regie.

Civiel projectleider Ton Duijndam, samenwerkende gemeenten Wassenaar en Voorschoten: “Tijdig inzicht in elkaars plannen geeft mogelijkheden tot efficiënte samenwerking. Toekomstgericht samenwerken met zoveel mogelijk graafrust, tegen lage maatschappelijke kosten, begint met tijdige afstemming. De samenwerkende gemeenten willen daarin een coördinerende rol oppakken”.

Peter Catto & Rob Verlaan, verantwoordelijk voor de coördinatie Kabels en Leidingen van de gemeente Haarlemmermeer: “Door gebruik te gaan maken van de module MOOR Projecten, kunnen we onze projecten in een vroeg stadium met de nutsbedrijven communiceren waardoor de werkzaamheden op een eenvoudige manier met de betrokken partijen zijn af te stemmen. Voor de gemeente Haarlemmermeer en de aangesloten nutsbedrijven betekent dit een beter inzicht in de wederzijdse projecten en daardoor kostenbesparing door werk met werk te maken”.

Proactieve regie zowel in- als extern

In de Projecten module wordt, op basis van de ingevoerde projecten, direct aangegeven waar mogelijkheden liggen voor samenwerking. Het projectgebied en de globale planperiode kunnen worden ingetekend op een kaart, inclusief een korte omschrijving van de werkzaamheden. Alle betrokken partijen hebben daarmee inzicht in elkaars plannen, waarna de afstemming kan beginnen. Dit betreft niet alleen afstemming met externe betrokkenen, maar ook afstemming binnen de gemeente zelf.

Binnen de module is het ook mogelijk om projecten aan elkaar te koppelen. Communicatie over de projecten en de dossieropbouw kan vervolgens geheel digitaal plaatsvinden. Zo hebben alle betrokkenen bij een project (in- en extern) altijd toegang tot de actuele gegevens en documenten.

 

Categorieën