Nederland klaar voor afstemmen van planinformatie

Wegreconstructies, nieuwbouwprojecten en rioolvervanging: zomaar een paar voorbeelden van projecten waar iedere gemeente mee te maken heeft. Projecten die vrijwel altijd een grote impact hebben op de omgeving, doordat de openbare ruimte voor langere tijd op de schop gaat, bedrijven vaak slechter bereikbaar zijn en de overlast voor burgers – vaak letterlijk – bij de voordeur begint.

Tegelijkertijd hebben netbeheerders de opgave om een groot deel van hun verouderde kabels en leidingen te saneren, nieuwe netwerken aan te leggen en bestaande netwerken geschikt te maken voor toekomstige ontwikkelingen zoals lokaal geproduceerde energie. Daarnaast gaat het onderhoud aan de bestaande leidingen gewoon door. Al deze werkzaamheden zorgen voor de nodige hinder en overlast voor burgers en bedrijven.

Projectafstemming

Waar projecten van gemeenten en netbeheerders elkaar raken, ontstaat de mogelijkheid om werkzaamheden in een vroeg stadium op elkaar af te stemmen. Dit heeft voordelen voor alle partijen. Door “werk met werk” te maken en te kiezen voor een integrale aanpak, wordt de overlast beperkt tegen zo laag mogelijke (maatschappelijke) kosten.

Dit gedachtegoed vindt steeds meer gehoor bij beheerorganisaties die netten in de grond hebben. Ook ziet MOOR op kleine schaal initiatieven ontstaan. Zo werken wij samen met Oasen aan een pilot om te kijken of er naast de korte en middellange termijn, ook draagvlak en commitment is voor projectafstemming op de langere termijn. Nederland lijkt daarmee klaar voor het afstemmen van planinformatie.

Inzicht in plannen

MOOR maakt afstemming mogelijk! Met MOOR Projecten kunnen gemeenten en netbeheerders op een eenvoudige manier relevante informatie over (grotere) geplande werken publiceren. Het projectgebied (locatie) en globale planperiode (termijnen) kunnen worden ingetekend op een kaart, inclusief een korte omschrijving van de werkzaamheden. Alle betrokken partijen hebben daarmee inzicht in elkaars plannen, waarna de afstemming kan beginnen.

Mogelijkheden voor samenwerking

In MOOR Projecten wordt op basis van de ingevoerde projecten direct aangegeven waar mogelijkheden liggen voor samenwerking. De volgende stap is het arrangeren van periodiek overleg met de betrokken projectleiders/assetmanagers en wegbeheerders, om de plannen te bespreken en mogelijkheden om te zetten in afspraken en daadwerkelijke samenwerking.

Koppelen van projecten

Het MOOR Platform maakt het ook mogelijk projecten te koppelen. Communicatie over de projecten en de dossieropbouw kan vervolgens geheel digitaal plaatsvinden. Zo hebben alle betrokkenen bij een project altijd toegang tot de actuele gegevens en documenten.

Staat u open voor samenwerking?

Dan kunt u niet om MOOR heen! Wij vertellen u graag hoe MOOR Projecten kan bijdragen aan uw ambitie om transparanter (samen) te werken.

Neem voor meer informatie contact met ons op via 035 – 524 89 08 of rvanharen@moorwerkt.nl.

Categorieën